Waarom een nieuwsbrief versturen?
Heeft het wel nut om een E-letter te versturen?
Zitten mijn klanten hier op te wachten?
Ik zou hierop twee keer met “ja” antwoorden, maar enkel wanneer je met veel zorg en de nodige aandacht jouw nieuwsbrief opstelt met in het achterhoofd de doelgroep waarvoor je hem opmaakt. Zit je in de nagelsector dan heeft het weinig nut dat je over het nieuw soort type sauna een nieuwsbrief verstuurd.
De redenen die ik zo direct kan bedenken zijn:
- Het is de eenvoudigste vorm om contact met jouw klanten te onderhouden
- Het is relatief goedkoop in verhouding met andere reclame
- Je benut jouw klantenbestand ten volle
- Door het delen van jouw kennis aanzien klanten jou als een expert op jouw domein
- Inspelen op de actualiteit of nieuwe trends zijn hierdoor zeer eenvoudig
- Je bedrijf blijft hangen, aangezien ze jouw regelmatig tegenkomen in hun mailbox
- Je brengt de content op jouw website nogmaals onder de aandacht, aangezien niet iedereen elke dag naar jouw website surft.
Je ziet dat een nieuwsbrief dus meer voordelen, dan nadelen met zich meebrengt. Hou echter rekening met volgende tips om niet de ergernis van jouw doelgroep op je nek te halen.
1. Stuur op regelmatige basis.
Verstuur jouw nieuwsbrief op regelmatige tijdstippen, maar ook niet te vaak.
Eén keer per maand of tweewekelijks is genoeg, anders beland je al snel in de prullenmand.
Indien je toch dagelijkse berichten naar jouw klanten wil sturen, gebruik hiervoor dan de sociale media.
De topdagen om een nieuwsbrief te verzenden zijn op dinsdag en donderdag, maar dat is zekers geen geschreven regel. Bekijk aan de hand van opmetingen wanneer jouw nieuwsbrief het meeste gelezen word. Is dit voor jouw klantenbestand elke vrijdagnamiddag, verstuur dan bijvoorbeeld jouw nieuwsbrief op vrijdagmiddag in plaats van op donderdag.
2. Zorg voor herkenbaarheid
De nieuwsbrief heeft duidelijke overeenkomsten met de website. Dezelfde huisstijl en kleuren, jouw logo, contactgegevens en sociale media. Natuurlijk kan je wel eens iets veranderen, maar niet bij elke nieuwe nieuwsbrief die je uitstuurt. Zorg voor een betrouwbaar en herkenbaar imago van jouw bedrijf/website.
3. De nieuwsbrief is overzichtelijk en mobielvriendelijk
Met de komst van mobiele toestellen is de kans groot dat jouw nieuwsbrief bekeken wordt op een smartphone of tablet. Zorg er dus voor dat jouw nieuwsbrief hierop duidelijk leesbaar is en zich dus aanpast naar de verschillende schermresoluties.
Puur tekstuele nieuwsbrieven kunnen heel wat informatie tot jouw klant brengen, maar zijn ontzettend saai om te lezen. Zorg voor een aantrekkelijk ogende nieuwsbrief die onmiddelijk een positieve indruk nalaat. Wissel stukken tekst af met afbeeldingen en zorg dat er een consequente layout in voorkomt. Voorbeeld: links afbeelding, rechts de tekst en bovenaan de titel.
4. Inhoud is waardevol.
Jouw inhoud sluit aan bij de behoefte van de lezer. Hij of zij heeft bijvoorbeeld behoefte om iets te leren over een bepaald onderwerp, is zich aan het oriënteren, zoekt nieuwe trends of producten of gaat juist voor de aanbiedingen.
Zorg er echter voor dat jouw nieuwsbrief niet een ‘reclameblad’ word. Als je elke keer enkel producten en acties van jouw bedrijf gaat promoten, gaan klanten snel uitschrijven op jouw nieuwsbrief, aangezien dit voor hun geen meerwaarde geeft.
5. Maak uitschrijven mogelijk.
De vijfde tip lijkt op het eerste zicht misschien een beetje een rare tip aangezien je toch zoveel mogelijk klanten wil bereiken en houden. Toch straalt het vertrouwen en goodwill uit naar jouw ontvanger, zeker als hij of zij erachter komt dat het toch niet zo relevant is voor hem/haar.
Maar het is ook goed voor jou: de kans dat jouw nieuwsbrief gelezen wordt en aangeklikt, is groter bij geïnteresseerden.
Aan de hand van deze waardevolle tips kan u uw e-mailmarketing (nieuwsbrief) bijsturen en ervoor zorgen dat jouw nieuwsbrief niet in de prullenmand of spam beland.
Deel dit interessant artikel: [zm_sh_btn iconset=’flat’ iconset_type=’square’ icons=’facebook,twitter,linkedin,googlepluse’]

